Project Description

Door aanpassingen in het medialandschap is de organisatie van de Wereldomroep in 2013 ingekrompen. Tegelijkertijd waren de fusiegesprekken tussen de AVRO en de Tros gaande. Na een gezamenlijke zoektocht bleek het gebouw van de Wereldomroep een prima plek voor de nieuwe fusieomroep. De Wereldomroep heeft elders op haar terrein haar kantoren gevestigd, zodat het monumentale hoofdgebouw geschikt gemaakt kon worden voor de nieuwe bewoners.

Het hoofdgebouw is een ontwerp van van den Broek en Bakema en exemplarisch voor de vroege jaren ’60. Het gebouw is voor die tijd uiterst modern vorm gegeven met veel beton en stalen ramen, die het daglicht fors lieten binnen dringen. Het landschap was met het gebouw mee ontworpen, zodat vrijwel iedereen vanaf zijn werkplek zicht had op de natuur. Het gebouw was gebouwd in de vorm van een vliegtuig. In de loopvan de tijd was het gebouw flink aangepast en de opgave was dan ook om de oorspronkelijke structuur weer te herstellen, maar het gebouw  tegelijkertijd te moderniseren.

Met architect Claessens en Erdmann is dat uitstekend gelukt. Er is een kleurrijk en transparant geheel ontstaan, waarbij de gangen weer zijn vervangen voor grote open ruimtes met verschillende werkplekken.

Het plan is van schetsontwerp tot oplevering in 1 jaar gerealiseerd, wat voor de omvang zeer bijzonder is. Zonder de duidelijkheid van de opdrachtgever en de flexibiliteit van alle partijen was dit niet gelukt. De aannemer was Hegeman uit Nijverdal. Wij hebben het projectmanagement verzorgd namens de eigenaar van het gebouw.