Project omschrijving

Project

Vlak achter het station van Hilversum ligt Santbergen. In dit pand heeft Matthijs Boon zich gevestigd. Hier kun je terecht voor de lekkerste broodjes en koffie van Hilversum. Het brood wordt hier dagelijks vers gebakken in de uiterst moderne bakkerij. In de linkervleugel van het pand heeft Theatergroep de Fusie haar thuisbasis gevonden. Zij hebben de voormalige televisiestudio getransformeerd tot een volwaardig theater. Verder zijn er in het gebouw diverse verschillende kantoren en praktijkruimten in gebruik. Hiervan zijn er nog een paar te huur!

Geschiedenis

Al ruim honderd jaar bestaat Santbergen als pleisterplaats achter het station. Naast Santbergen stond het eindstation van de Gooische Moordenaar, de stoomtram die Het Gooi met Amsterdam verbond. De pleisterplaats was net als het station oorspronkelijk aan de rand van Hilversum gevestigd, toen de Geuzenweg nog een drift was. Vanaf de Groest liepen de schapen langs onder andere deze route de hei op. Het pand lag toen in het groen en rondom de uitspanning was een dwaaltuin ingericht.

In de jaren ’20 maakt Hilversum een periode van grote groei door de vestiging van industrie en vooral door vestiging van de omroepbedrijven. Ook Santbergen profiteert hiervan mee. Er wordt een theater aangebouwd met daaronder een kegelbaan. De uitbreiding gebeurt in de stijl van de Amsterdamse School. In de jaren ’50 en ’60 kent iedereen in Hilversum hotel Santbergen. het theater is inmiddels omgebouwd tot feestzaal een menig receptie wordt her gevierd. Ook wordt er veel gedanst. In 1964 vindt bij toeval de eerste journaal uitzending plaats in de feestzaal. Het blijkt een uitstekende uitvalsbasis vindt ook de NTS. Zij kopen het pand en transformeren het tot een opleidingscentrum voor de omroep. Vrijwel alle mensen die bij de NTS en later NOS/NOB gaan werken krijgen er hun opleiding. In 2006 wordt het pand door de Media verlaten en wordt het in gebruik genomen als multifunctioneel pand.

Santbergen bv (een samenwerking van Kastanje en Bosloc) koopt het pand in 2016 en transformeert het naar de huidige situatie.

Voor meer informatie over de huurmogelijkheden van kantoren, vergaderruimte en theater, kijk op www.kantoorruimtehilversum.nl

www.matthijsboon.nl

www.theatergroepfusie.nl

www.tongasabi.com

www.shoshin.nl

www.depiano.nl

www.12dance.nl

www.cijfersdietellen.nl

www.wozmeldpunt.nl

www.exalius.nl